Tri-Ambla: Persbericht 2017

Sandra Wassink en Marc Hamersma verdedigen hun titels bij de 16e Tri-Ambla, Sailfish Cross Triathlon op Ameland

2 september 2017

Ook dit jaar zijn Sandra Wassink-Hitzert en Marc Hamersma de grote favorieten voor de titels van het Open Amelands Kampioenschap (Tri-Ambla OAK) Cross Triathlon op zaterdag 9 september. De winnaars van 2016 van de grootste crosstriathlon van Nederland gaan op 9 september het gevecht aan met de eilander elementen op de lange afstand. Ze starten met een korte run vanaf de streep op de oude pier in de haven van Nes waarna ze de Waddenzee in duiken voor 2 rondes van 750 meter zwemmen. Na de wissel op de dijk volgt een uitdagende ronde van 35 km mountainbiken over het eiland met veel afwisseling en aansprekende passages door bos, de duinen en over het strand.

Bij molen de ‘Phenix’ is de wissel van het fietsen naar het lopen waar de afsluitende crossloop met twee  rondes van 6 kilometer begint. Een loopparcours waar het laatste beetje energie wordt gevraagd door veel hoogteverschil en de afwisseling van ondergrond in het gebied tussen Wad en Noordsee. De Finish is op het gezellige molenterrein in Nes.

Bij de mannen is de kersverse Nederlands kampioen op de crosstriathlon, Marc Hamersma (Veenendaal), de grote favoriet. Hij werd vorig jaar na een sterke wedstrijd ook eerste op Ameland en zal met veel vertrouwen aan de start staan op 9 september om 11.30 uur in de Haven van Nes. Naast Hamersma staan Michel Krijnen (Spanbroek), 3e bij het Nederlands kampioenschap van afgelopen week in Renkum en Jeroen Tiebie, vorig jaar 3e op Ameland,  aan de start als podiumkandidaten. Lokale favoriet en coördinator bij de Tri-Ambla Lex Kiewied, heeft dit jaar geïnvesteerd in de langere afstanden. Hij lijkt na deelname aan de Ironman 70.3 in Zell am See van vorige week en natuurlijk zijn parcourskennis als Amelander een geduchte outsider voor het podium.

Bij de dames komt titelverdedigster Sandra Wassink-Hitzert (Hoevelaken) met veel vertrouwen naar Ameland. Ook zij heeft dit seizoen veel geïnvesteerd in de lange afstand en werd o.a  6e bij de dames bij de prestigieuze Ironman in Hamburg. Dat het niet alleen met de omvang maar ook met de snelheid goed zit bewees ze afgelopen weekeinde. In Veenendaal bij  NK Sprint bij de masters werd ze 2e waarna ze meteen  startte met haar team in de gecombineerde wedstrijd NK Sprint (elite)/ Eredivisie. De meeste tegenstand kan Sandra verwachten van Natascha van der Vis (Oude Schild-Texel), vorig jaar 3e, en oud Amelandse Silvia Brouwer (Heerenveen), die een aantal weken geleden een prachtige prestatie leverde door de extreem zware Inferno Triathlon in Zwitseland te volbrengen.

Samen met deze toppers staan volgend weekeinde ruim 900 sporters aan de start op de verschillende afstanden tijdens de Tri-Ambla en de Rabobank Tri-Ambla Junior. Naast de lange afstand kan ook gekozen worden voor de ‘midden afstand’ (Tri-Ambla M) met 500m zwemmen, 22 km mountainbiken en 6 km lopen. Aan de Tri-Ambla kan ook als team worden deelgenomen waarbij verschillende sporters een onderdeel van de triatlon voor hun rekening nemen.

De Rabobank Tri-Ambla Junior start in de middag na de senioren waarbij de kinderen zwemmen in het zwembad van Klein Vaarwater in Buren en de afstanden natuurlijk aangepast zijn aan de leeftijd van de jeugdige deelnemers. Veel gezinnen kiezen daarom het weekeinde van de Tri-Ambla uit om naar Ameland te reizen. De Tri-Ambla staat garant voor heerlijke sportbeleving voor zowel ouders als voor de kinderen.

De Tri-Ambla is een van de grotere triathlon evenementen in Nederland en blijft veruit de populairste bij de crossvariant. De combinatie van een goede organisatie, een uitdagend parcours en de prachtige natuurlijke omgeving trekt jaarlijkse vele duursporters naar het eiland voor een dag of weekeinde sportbeleving.

Programma

 

Tri-Ambla Cross Triathlon

 

Afstanden

 11:30

Start Open Amelands Kampioenschap heren en dames

Haven

1,5 – 35 – 12

 11:30

Start Unive XXX teamtriathlon

Haven

1,5 – 35 – 12

 12:25

Start Tri-Ambla M heren

Haven

0,5 – 22 – 6

 12:28

Start Tri-Ambla M dames en Unive MMM teamtriathlon

Haven

0,5 – 22 – 6

 16:30

Start Rabobank Tri-Ambla Junior S  (14+ en 12+)

Buren

0,125 – 10 – 2,5

 16.45

Start Rabobank Tri-Ambla Junior XS (8+ en 10+)

Buren

0,075 – 5 – 1,25

 

Het startschot van de 16e Tri-Ambla zal worden gelost om 11.30 uur op zaterdag 9 september in de haven van Nes door wethouder Peter Pot van de gemeente Ameland.

Kijk voor het volledige programma en informatie op https://tri-ambla.nl/.

Tri-Ambla

De Sailfish Cross Triathlon wordt sinds 2002 jaarlijks georganiseerd  op het Waddeneiland Ameland (historische naam: Ambla). Wat begon als een kleinschalige wedstrijd voor en door lokale enthousiastelingen is uitgegroeid tot een professioneel evenement, dat tot nu toe 7 keer NK status en 1 keer EK status heeft gehad. Ondanks het professionele karakter van het evenement ademt de wedstrijd nog steeds de oorspronkelijke sfeer, waarbij het genieten van de fantastische natuur hoog in het vaandel staat. De organisatie van de Tri-Ambla is sinds dit jaar in handen van sportevenementenbureau Sporteiland. De organisatie van de Tri-Ambla drijft voor het overgrote deel nog steeds op het enthousiasme van de lokale bevolking, waarvan een groot deel als vrijwilliger meewerkt, en op de financiële ondersteuning van lokale sponsoren.

Over dit persbericht

Voor accreditatie, vervoer, begeleiding en persmateriaal, gelieve contact op te nemen met:

Casper van de Kamp
Tel. + 31 646351852
info@tri-ambla.nl

Download het volledige persbericht van 2 September 2017