Tri-Ambla 2018 persbericht: Cross Triathleten strijden op het strand van Ameland

Nederlands Kampioenschap Cross Triathlon op 9 september 2018 op Ameland

31 augustus 2018

Tijdens de 17e editie van de Tri-Ambla wordt er in de uitdagende natuur op Ameland gestreden om de Nationale titels 2018 overall en masters (leeftijdscategorieën 40+/45+/50+/55+/60+ M/V) op de crosstriathlon. Het zal weer een spectaculaire strijd worden op het eiland midden in het gebied met de bijzondere werelderfgoed status. De deelnemers zwemmen in de Waddenzee, mountainbiken door het bos, de duinen en over het verraderlijke strand en eindigen met een afwisselend crossloop uiteindelijk op het sfeervolle molenterrein in Nes.

Er zullen in ieder geval nieuwe namen voor het komende jaar de boeken in gaan op 9 september als de 2018 kampioenen overall. De regerende kampioenen van 2017, toen gehuldigd in Renkum, ontbreken om verschillende redenen. Mark Hamersma, ook winnaar op Ameland in 2017, doet om persoonlijke redenen niet mee. Hij zal wel aanwezig zijn als vrijwilliger tijdens het evenement om zijn sportmaatjes aan te moedigen en om te genieten van de fantastische sfeer op het eiland.
Pechvogel Linda van Vliet, winnares bij de dames in Renkum in 2017, is herstellende van een zware schouderblessure. “Als alles meezit hoop ik in januari 2019 wel weer van de partij te zijn op het mooie eiland tijdens de 3e editie van de Cross Duathlon Ameland vermeldde ze bij haar afmelding”.

Het Nationale tricot van de winnaar bij de mannen en vrouwen zal op zondag 9 september rond 12.45 op het molenterrein in Nes dus om de schouders worden gehesen van nieuwe kampioenen.
Bij de mannen wordt het erg spannend. Er is in het deelnemersveld geen absolute favoriet te ontdekken. Veel triathleten zijn aan elkaar gewaagd en de strijd zal beslist worden door de sporter met de beste vorm van de dag. Lex Kiewied (Ameland) nummer twee van het afgelopen jaar op Ameland, zal al zijn terreinkennis in moeten zetten om vooraan mee te doen. Marc Hulzebos (Den Helder), vorig jaar nummer drie, heeft de zware Inferno Triathlon in Zwitserland net achter de rug en lijkt niet helemaal fit. Nummer vier van vorig jaar Jeroen Tiebie (Callantsoog) staat als podium kandidaat aan de start maar dat is ook Michael Krijnen (Spanbroek) die vorige week knap tweede werd in Renkum. Andere kanshebbers voor het podium zijn Joep Staps (Tilburg), winnaar van de Beach Challenge eerder dit jaar, Rorik Schouten (Hoogwoud), Christiaan Solleveld (Hoek van Holland) en Ferdinand Oldeman (Moordrecht). Arie de Jong (Oosterwolde) zal ook naar boven kijken en tevens met Lex Kiewied strijden om de officieuze Friese titel.
Bijzonder is dat triathlonicoon Rob Barel (Overberg) voor het eerst sinds vijf jaar weer aan de start staat op Ameland. Naast al zijn vele triathlontitels is hij zevenvoudig winnaar van de Tri-Ambla met als hoogtepunt de Europese titel in 2008 op het Waddeneiland. Ondertussen start hij in de leeftijdscategorie 60+ en zal het een genot zijn om hem te zien racen op zijn vertrouwde eiland. Aangezien Rob Barel elke deelname nog steeds serieus neemt zullen de bovengenoemde ‘jonge mannen’ zeker rekening met hem moeten houden in de voorste gelederen.

Bij de dames is er dit jaar een klein maar select deelnemersveld op de lange afstand. Voormalig Amelandse Silvia Brouwer (Heerenveen), vorig jaar tweede op Ameland, Natascha van der Vis (Oude Schild), in 2016 derde, Klaziena Politiek (Groningen), derde in 2017 en Ingrid van Lubek (Hilversum) lijken om de titel te gaan strijden.

Samen met deze topatleten staan volgend weekeinde ca. 900 sporters aan de start op de verschillende afstanden tijdens de Tri-Ambla en de Rabobank Tri-Ambla Junior.  Dit jaar is het evenement verdeeld over 2 dagen door het te vroege tijdstip van hoog water op zaterdag.
Op de zondag is naast het Nederlands Kampioenshap met 1500 meter zwemmen, 35 km mountainbiken en 12 km lopen, de start van de Tri-Ambla-L (recreatief/NK-afstand) en van de middenafstand, de Tri-Ambla-M met 500m zwemmen, 22 km mountainbiken en 6 km lopen.  Aan de Tri-Ambla kan ook met team worden meegedaan waarbij verschillende sporters een onderdeel van de triatlon voor hun rekening nemen.

De Rabobank Tri-Ambla Junior start op zaterdag in de namiddag waarbij de kinderen zwemmen in het zwembad van Klein Vaarwater in Buren en de afstanden natuurlijk aangepast zijn aan de leeftijd van de jeugdige deelnemers. Veel gezinnen kiezen daarom het weekeinde van de Tri-Ambla uit om naar Ameland te reizen. De Tri-Ambla staat garant voor heerlijke sportbeleving voor zowel ouders als voor de kinderen.

Kijk voor het volledige programma en alle informatie op https://tri-ambla.nl/.

Tri-Ambla

De crosstriathlon wordt sinds 2002 jaarlijks georganiseerd op het Waddeneiland Ameland (historische naam: Ambla). Wat begon als een kleinschalige wedstrijd voor en door lokale enthousiastelingen is uitgegroeid tot een professioneel evenement, dat tot nu toe zeven keer NK-status en één keer de EK-status heeft gehad.
Ondanks het professionele karakter van het evenement ademt de wedstrijd nog steeds de oorspronkelijke sfeer, waarbij het genieten van de fantastische natuur hoog in het vaandel staat. De organisatie van de Tri-Ambla is in handen van Sporteiland. De organisatie van de Tri-Ambla drijft voor het overgrote deel op het enthousiasme van de lokale bevolking, waarvan een groot deel als vrijwilliger meewerkt, op de ondersteuning van Gemeente, VVV, Wagenborg Passagiersdiensten en op de financiële ondersteuning van (lokale) sponsoren.

Over dit persbericht

Voor accreditatie, vervoer, begeleiding en persmateriaal, gelieve contact op te nemen met:

Casper van de Kamp
Tel. + 31 646351852
info@tri-ambla.nl

Download het Tri-Ambla persbericht van 31 augustus 2018