NK Crosstriathlon op 9 september op Ameland

31 maart 2018

Tijdens de 17e editie van de Tri-Ambla op 9 september zal het Nederlands Kampioenschap Crosstriathlon plaatsvinden voor de categorieën dames en heren overall en masters (40+/45+/50+/55+/60+/65+) op de lange afstand (1,5-35-12).

Er is gekozen om geen NK voor jeugd en/ of Junioren te houden ivm de jeugd en junioren relay in Almere op dezelfde dag. De Tri-Ambla wordt voor het eerst in 18 jaar op zondag gehouden. Dit heeft, net als de jaarlijks wisselende starttijden, te maken met de bijzondere dynamiek in het Waddengebied. Het tijdstip van hoogwater in de haven van Nes is bepalend voor de start van het zwemonderdeel. Op 9 september zal gestart worden om 09:30 uur met de eerste startserie, het Nederlands kampioenschap crosstriathlon.

Het NK Crosstriathlon is een prachtige uitdaging in de unieke offroad omgeving van het Waddeneiland. Het zwemonderdeel van 1,5 km, met de start vanaf de wal, bestaat uit 2 rondes van 750 meter zwemmen in de Waddenzee. Het mountainbikeparcours is één ronde van 35 km door het afwisselende terrein met bos, duinen en over het onvoorspelbare strand (totaal ca 9,5 km) over het hele eiland. De afsluitende crossloop bestaat uit 2 rondes van 6 km (totaal 12 km) in het bos-,duin- en strandgebied ten noorden van Nes.

Tegelijkertijd met de licentiehouders die strijden om het Nationale kampioenschap starten de niet-licentiehouders op de Tri-Ambla L en de trio’s en duo’s op de Tri-Ambla XXX. Wanneer de verwachte 300 atleten op de lange afstand uit het zeewater zijn starten de dames, heren en trio’s/duo’s op de Tri-Ambla M en MMM. Deze triatleten gaan de uitdaging aan van 0,5 km zwemmen, 22 km mountainbiken en 6 km lopen.

De Tri-Ambla Junior voor jeugd van 8 t/m 15 jaar vindt dit jaar de dag voorafgaand aan de senioren plaats op zaterdag 8 september. Voor de vele sportieve gezinnen en groepen die Ameland in het tweede weekeinde van september bezoeken een uitgelezen kans om dubbel te kunnen genieten. De deelnemende ouders hebben zo alle gelegenheid om op zaterdag het triathlonspektakel van hun kinderen te volgen en hun de jeugd aan te moedigen en te ondersteunen. De kinderen hebben in deze opzet de mogelijkheid om de ‘grote triathlon’ in zijn geheel van dichtbij mee te maken en de moegestreden pappa en/ of mamma na de finish op te vangen.

In totaal worden ca 950 duursporters in het weekeinde van 8 & 9 september verwacht op Ameland.

Ga naar inschrijven voor de aanmelding van NK Crosstriathlon en alle andere startseries.