Persbericht Tri-Ambla 12 september 2015

Jorik van Egdom en Sandra Wassink-Hitzert prolongeren nationale titels op Ameland

12 september 2015

NES, AMELAND – De veertiende editie van de Tri-Ambla waarbij gestreden werd om het Nederlands Kampioenschap Cross Triathlon is vandaag gewonnen door Jorik van Egdom (Veenendaal) bij de mannen en door Sandra Wassink- Hitzert (Hoevelaken) bij de vrouwen. Beiden legden de basis voor hun overwinning al bij het eerste onderdeel, het zwemmen in de koude en onstuimige Waddenzee. Met de straffe zuidoosten wind was de Waddenzee een echte “Klotsbak”. Veel atleten hadden moeite met het vinden van de juiste koers en van de goede slag in hun gevecht met de korte hoge golven. Zowel van Egdom als Hitzert-Wassink die met voorsprong uit het water kwamen, konden hier het verschil met hun tegenstanders maken en de voorsprong behouden tijden hun mountainbikeronde van 36 km over het eiland en de afsluitende crossloop van 12 km door het bos, de duinen en over het strand.

Bij de finish op het molenterrein in Nes hadden beide atleten een soevereine voorsprong op hun achtervolgers waarbij Sandra Wassink-Hitzert net voor Jorik van Egdom over de finish kwam. De dames waren dit jaar namelijk een half uur voor de mannen waren gestart.

Voor Jorik van Egdom was dit na de NK titel op de sprint zijn 2e nationale titel in korte tijd. Over drie weken reist hij af naar Sardinie voor het WK Cross Triathlon. Hij is benieuwd hoer hij er internationaal voor staat na deze goede generale op Ameland. Een sterke 2e plaats was er voor de debutant op Ameland, Mark Hamersma, eveneens uit Veenendaal. Hoewel hij na het fietsen nog dicht bij van Egdom kwam moest hij op het looponderdeel toch passen. Derde bij het Nederlands Kampioenschap bij de mannen werd Joost Christaans (Renkum). Genoemd moet worden dat de Belg Paul Embrechts, al eerder op het podium op Ameland,knap als derde over de finish kwam. Als buitenlander kan hij echter niet in de einduitslag van het Nederlands Kampioenschap opgenomen worden.

Voor Sandra Wassink-Hitzert was het een emotioneel moment toen zij vanmiddag als eerste bij de dames, geflankeerd door haar beide kinderen, over de finish kwam. Ze kon nu aan iedereen laten zien dat haar titel van vorig jaar geen toeval was. In 2014 was er ten aanzien van haar titel enige discussie met bedekking tot wel of niet reglementair stayeren. “Ik ben heel blij dat ik heb besloten om toch te starten op Ameland hoewel ik heb getwijfeld of ik mijn titel wel wilde verdedigen. Heel fijn dat ik dit toch heb gedaan en heb kunnen laten zien dat ik dit zware werk echt aan kan”. Bij de dames werd Trudy Veenstra uit Surhuisterveen 2e door met name op het looponderdeel haar slag te slaan. De mountainbike specialiste Jessica Glasbergen (Den Helder) die na een ijzersterk fietsonderdeel de kop tot op 30 seconden was genaderd kwam uiteindelijk als derde over de finish.

Bij de verdeling van de nationale titels in de verschillende leeftijdscategorieën was het opmerkelijk dat Menno Iedema uit Drachten zijn 3e nationale titel in zijn leeftijdscategorie in een maand tijd veroverde.

NK Senioren overall

Mannen:
1.Jorik van Egdom (Sittard) 2.33.48
2.Mark Hamersma (Oldenzaal) 2.36.57
3.Joost Christaans (Renkum) 2.40.03

Vrouwen:
1.Sandra Wassink-Hitzert 3.01.49
2.Ingrid van Lubek (Hilversum) 3.06.23
3.Lucie van Genugten (Nijmegen) 3.07.23

NK Junioren 16+

Mannen:
1.Youri Keulen (Spaubeek 1.33.47
2.Joey van ’t Verlaat (Spijkernisse) 1.37.17
3.Ewout Buijs (Breda) 1.43.51

Vrouwen:
1.Lindy van Anrooij (Kapelle) 1.41.24
2.Aniek Bloemendaal (Doesburg) 1.48.00
3.Danique de Ruiter (Bovensmilde) 2.02.42

NK Jeugd 12+

Jongens:
1.Jelle van Lanen (Elst) 0.30.58
2.Hugo Jan Bosscher (Munein) 0.32.26
3.Ruben Slot (Dalfsen) 0.34.23

Meisjes:
1.Shirin van Anrooij (Kapelle) 0.32.26
2.Joëlle de Ruiter (Bovensmilde) 0.37.47
3.Kim van ’t Verlaat (Spijkernisse) 0.38.08

Informatie voor redacteuren

Tri-Ambla

De Stichting Sportpromotie Ameland organiseert sinds 2002 jaarlijks een cross-triathlon op het Waddeneiland Ameland (historische naam: Ambla). Wat begon als een kleinschalige wedstrijd voor en door lokale enthousiastelingen is uitgegroeid tot een professioneel evenement, dat tot nu toe 4 keer NK status en 1 keer EK status heeft gehad. Ondanks het professionele karakter van het evenement ademt de wedstrijd nog steeds de oorspronkelijke sfeer, waarbij het genieten van de fantastische natuur hoog in het vaandel staat. De organisatie van de Tri-Ambla drijft voor het overgrote deel op het enthousiasme van de lokale bevolking, waarvan een groot aantal als vrijwilliger meewerkt, en op de financiële ondersteuning door lokale sponsoren.

Over dit persbericht

Voor aanvullende informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Casper van de Kamp
Tel. + 31 646351852
info@tri-ambla.nl

Download het volledige persbericht Tri-Ambla 12 september 2015 (PDF)