Tri-Ambla: Triathleten (vrouwen) starten met het onderdeel zwemmen

Rob Barel en Mirjam Weerd winnen Tri-Ambla – Cross Triathlon 2012

16 september 2012

Nes, Ameland – 16 September, 2012

Rob Barel en Mirjam Weerd zijn dit weekend winnaar geworden van de elfde editie van Tri- Ambla op Ameland, met 800 deelnemers de grootste cross-triathlon in het land. Barel, 54 inmiddels, won de race al voor de zevende maal. Voor Mirjam Weerd was het een primeur. De nationaal kampioene halve triathlon had terloops wel eens crosstriathlons gedaan, maar moest het vaak op de mountainbike afleggen tegen de specialisten.

De wedstrijd werd open getrokken door Martijn Dekker en Tim Dullaart, nationaal kampioen in deze ruige triathlonvariant. Dekker doet dit jaar maar een paar triathlons en legt zich meer op het wielrennen toe. Het zwemmen was hij niet verleerd, want de voormalig sprintkampioen van Nederland klom een halve minuut voor Dullaart uit de altijd onvoorspelbare Waddenzee. Barel moest daar anderhalf minuut toegeven, maar begon met de Belg Paul Embrechts in zijn kielzog aan een altijd weer indrukwekkende opmars. Ook Bert Flier wierp zich nog op als kandidaat voor de eindzege, maar de oude grootmeester was toen al ver van de Nederlandse concurrenten verlost. Niet van Embrechts overigens, die helaas een snel leeglopende band kreeg. Pompend probeerde hij de band weer voldoende lucht te geven, maar daar raakte de atleet uit Kasterlee het contact met Barel definitief kwijt. Met een comfortabele twee minuten voorsprong begon de triathlon-icoon aan de afsluitende 12 kilometer crossloop. Dekker, Flier en Dullaart volgden kort achter elkaar en daarna pas kon Embrechts zijn mountainbike in de wisselzone op de Molenhof in Nes stallen. De Belg was echter niet te stuiten en slokte de ene na de andere triatleet op. Barel bleef hen nog 19 seconden voor. “Ik heb een beetje geluk gehad vandaag.” zei de zevenvoudig winnaar van Tri-Ambla, waaronder drie nationale en in 2008 zelfs de Europese titel. Bert Flier, ook al veertigplusser, maakte het podium compleet voor nationaal kampioen Tim Dullaart, die pas de laatste maanden weer wedstrijden doet.

Beste triatlete was Mirjam Weerd, die pijlsnel uit het water kwam, maar de grote voorsprong op het technische parcours over strand en duinen op specialiste Riikka Vreeswijk niet kon handhaven. Op het looponderdeel trok de Amersfoortse de zaak toch weer recht. Judy van de Berg, die een patent lijkt te hebben op derde plaatsen, behaalde opnieuw brons. Tussen de 800 triatleten bevonden zich ook vijf vrouwen van de Olympische zeilploeg. Marit Bouwmeester, Olympisch zilver in Laser-radingklasse in Londen, deed voor de tweede keer mee. “Vorig jaar maakte ik dit uitstapje om eens even niet met zeilen bezig te zijn. Dat pakte zo goed uit dat ik kort daarna in Perth wereldkampioene werd. Crosstriathlon is geweldig leuk om te doen, al raakte ik dit keer wel uit koers bij het zwemmen en was het lopen veel zwaarder.” Het enthousiasme van Bouwmeester werkte aanstekelijk op andere zeilsters, zodat nu ook Lobke Berkhout (zilver en brons op de laatste twee Spelen), Annemieke Bes (zilver in Peking), Marcelien Bos-de Koning (zilver Peking) en Renee Groeneveld (kwartfinales Londen) uit hun boten stapten en in de Waddenzee doken. Bovendien deden de ouders van Marit Bouwmeester mee, die na afloop haar vriend de viervoudig Olympisch zeilkampioen Ben Ainslie uitdaagde volgend jaar ook het triathlonpak aan te trekken. De Olympische sfeer hing op Ameland, want ook Olympisch roeister Marijke Zeekant ( Seoel 1988) en de triatleten Rob Barel en Ingrid van Lubek (beiden Sydney 2000) waren van de partij. Bovendien ‘ontdekte’ speaker Wim van den Broek bij toeval een vergeten Olympisch kampioen van het eiland zelf: verspringer Hannes de Boer, deelnemer aan de Spelen in 1924 en 1928. Van de Friese deelnemers maakten Stefan van de Pal en Sylvia Brouwer hun favorieten rol door als eerste Fries te eindigen op respectievelijk een 9e en 8e plaats. Van de Amelander deelnemers aan de Tri-Ambla waren Rene Metz en ex-schaatster Marieke Wijsman de sterksten.

Zaterdag 15 september: Crosstriathlon, Tri-Ambla, Ameland 1,5 k zeezwemmen (Waddenzee) – 35 km ATB – 12 km lopen

Mannen:

1. Rob Barel (Overberg) 2.45.07

2. Paul Embrechts (Bel) 2.45.26

3. Bert Flier (Barendrecht) 2.49.17

4. Tim Dullaart (Rotterdam) 2.51.07

5. Joost Christiaans (Renkum) 2.51.38

6. Arie de Jong (Oosterwolde) 2.55.53

Vrouwen:

1. Mirjam Weerd (Amersfoort) 3.06.24

2. Riikka Vreeswijk (Gorinchem) 3.08.00

3. Judy van de Berg (Doesburg) 3.13.34

Verdere informatie kan worden gevonden op www.tri-ambla.nl.

Informatie voor redacteuren

Cross Triathlon

Cross Triathlon is de off-road variant van de klassieke weg-triathlon. De atleten zwemmen in open water, fietsen met een “all terrain bike (ATB)” buiten de gebaande paden en sluiten af met een cross-loop door afwisselend terrein. Er worden in deze jonge discipline, die zich in toenemende populariteit mag verheugen, sinds 2007 Europese Kampioenschappen georganiseerd, waarvan de editie 2008 op Ameland plaats heeft gevonden.

Tri-Ambla

De Stichting Tri-Ambla, die in 2010 is opgegaan in de Stichting Sportpromotie Ameland, organiseert sinds 2002 jaarlijks een cross triathlon op het waddeneiland Ameland (historische naam: Ambla). Wat begon als een kleinschalige wedstrijd voor en door lokale enthousiastelingen is uitgegroeid tot een professioneel evenement, dat tot nu toe 4 keer NK status en 1 keer EK status heeft gehad.

Ondanks het professionele karakter van het evenement ademt de wedstrijd nog steeds de oorspronkelijke sfeer, waarbij het genieten van de fantastische natuur hoog in het vaandel staat. De organisatie van de Tri-Ambla drijft voor het overgrote deel op het enthousiasme van de lokale bevolking, waarvan een groot aantal als vrijwilliger meewerkt, en op de financiële ondersteuning door lokale sponsoren.

De Stichting Sportpromotie Ameland organiseert behalve de Tri-Ambla ook nog de MTBAmeland (www.mtbameland.nl) de Ameland Adventure Run (www.adventurerun.nl) en het wandelevenement Tussen slik en zand (www.tussenslikenzand.nl).

Beeldmateriaal

Videomateriaal van o.a. Triathlontv.nl vind u op de website www.tri-ambla.nl/beeldverslagen.

BRON: Stichting Sportpromotie Ameland – 9 September, 2011

Voor accreditatie en persmateriaal, gelieve contact op te nemen met:

Arnoud Dijkstra

Tel. 06 10 849 847

press@tri-ambla.nl

Download het volledige persbericht Tri-Ambla 16 September 2012 (PDF)