Tri-Ambla: Triathleten in het water van de Waddenzee

Olympische Zeilers Nemen Deel aan Tri-Ambla – Cross Triathlon Ameland op Zaterdag 15 September

4 september 2012

Nes, Ameland – 4 September, 2012

Nadat zeilster Marit Bouwmeester vorig jaar de primeur had door de jubileumeditie van de Tri-Ambla in haar pre-Olympisch trainingsprogramma op nemen, weet zij haar goede voorbeeld dit jaar gevolgd door een groep van haar olympische collega’s en leden van de Delta Lloyd zeil-kernploeg. Onder aanvoering van bronzen medaille winnares Lobke Berkhout komen Pieter-Jan Postma, Annemieke Bes, Mijke Lievers, Renee Groeneveld, Marcelien Bos-De Koning en Janneke Hin naar Ameland in hun voorbereiding op het nieuwe zeilseizoen en misschien wel in hun nieuwe Olympische campagne richting Rio 2016.

Behalve de zeilers zullen natuurlijk ook wederom de toppers van de cross-triathlon hun opwachting op Ameland maken voor het Open Amelands Kampioenschap (OAK), dat garant zal staan voor veel spektakel gecombineerd met hoogstaande sport. Het parcours is ook dit jaar weer zwaar en de 1.5 km zwemmen in de Waddenzee, het 35 km biken en de 12 km cross-run door bos, duinen en over het strand zullen het uiterste van de atleten vergen.

Bij de heren zal kersverse Nederlands Kampioen Tim Dullaart het opnemen tegen o.a. Rick Nijhoving, Bert Flier, Martijn Dekker en Jeroen van Dijke. Meervoudig winnaar van de Tri-Ambla, Rob Barel, zal proberen zijn 6e zege op Ameland te behalen en de Belg Paul Embrechts, die tijdens het open NK als eerste eindigde, is ook zeker een grote kanshebber voor de titel.

Bij de Dames staat het gehele podium van vorig jaar, Riika Vreeswijk-Kelja (Fin), Nederlands kampioene Judy van de Berg en Birgitte Schönherr-Hölscher (Dui) aan de start. De organisatie is erg blij dat meervoudig winnares Ingrid van Lubek op Ameland weer van de partij is op de individuele afstand en ook drievoudig Nederlands Kampioene halve triathlon Mirjam Weerd zal meestrijden om de ereplaatsen. Met 20 jaar is Jip Veelenturf, 2e bij de beloftes bij het afgelopen EK in Kijkduin, de jongste wedstrijdatlete.

Ook de deelnemers uit de regio mogen zeker niet worden onderschat en met name de kersverse Friese Kampioenen Olympic Distance Sylvia Brouwer en Stefan van der Pal maken goede kansen om hoog in het klassement te eindigen.

Commentaar van Gerard Metz, voorzitter van Stichting Sportpromotie Ameland welke het evenement organiseert: “Na ons 10-jarig jubileum van vorig jaar zijn we met veel enthousiasme het volgende decennium ingegaan en het is fantastisch te zien hoe dit evenement leeft bij de deelnemers en bij de bevolking van het eiland: 850 inschrijvingen, waaronder ook vele Amelanders, spreken daarbij voor zich.”

Het succes van de Tri-Ambla is te verklaren uit feit dat, in tegenstelling tot de normale wegtriathlon, de cross triathlon het buiten de gebaande paden zoekt en het afwisselende terrein op Ameland hiervoor bij uitstek geschikt is. De fantastische natuur op het eiland en het enthousiasme van vrijwilligers en supporters maken de succesformule compleet.

De organisatie verwacht dat er ca. 150 elite atleten aan het OAK zullen deelnemen. Naast de wedstrijd staan er ook weer de recreatieve Tri-Ambla wedstrijd, met verschillende afstanden, de Unive Team Triathlon, waaraan maar liefst 9 teams van de Provincie Friesland zullen deelnemen, en de Tri-Ambla Junior voor de kinderen op het programma.

Het tijdschema voor het OAK en de Tri-Ambla recreatieve wedstrijd is als volgt:

10:00 start OAK Jachthaven, Nes

10:30–11:00 start Tri-Ambla (verschillende afstanden / teams) Jachthaven, Nes

ca. 12:45 verwachte finish winnaar OAK Parc Fermee, molen, Nes

14:00 prijsuitreiking OAK en Tri-Ambla Parc Fermee, molen, Nes

Het startschot zal worden gelost door mevrouw Tineke Schokker, gedeputeerde van de provincie Friesland.

Informatie voor redacteuren

Cross Triathlon

Cross Triathlon is de off-road variant van de klassieke weg-triathlon. De atleten zwemmen in open water, fietsen met een “all terrain bike (ATB)” buiten de gebaande paden en sluiten af met een cross-loop door afwisselend terrein. Er worden in deze jonge discipline, die zich in toenemende populariteit mag verheugen, sinds 2007 Europese Kampioenschappen georganiseerd, waarvan de editie 2008 op Ameland plaats heeft gevonden.

Tri-Ambla

De Stichting Tri-Ambla, die in 2010 is opgegaan in de Stichting Sportpromotie Ameland, organiseert sinds 2002 jaarlijks een cross triathlon op het waddeneiland Ameland (historische naam: Ambla). Wat begon als een kleinschalige wedstrijd voor en door lokale enthousiastelingen is uitgegroeid tot een professioneel evenement, dat tot nu toe 4 keer NK status en 1 keer EK status heeft gehad.

Ondanks het professionele karakter van het evenement ademt de wedstrijd nog steeds de oorspronkelijke sfeer, waarbij het genieten van de fantastische natuur hoog in het vaandel staat. De organisatie van de Tri-Ambla drijft voor het overgrote deel op het enthousiasme van de lokale bevolking, waarvan een groot aantal als vrijwilliger meewerkt, en op de financiële ondersteuning door lokale sponsoren.

De Stichting Sportpromotie Ameland organiseert behalve de Tri-Ambla ook nog de MTBAmeland (www.mtbameland.nl) de Ameland Adventure Run (www.adventurerun.nl) en het wandelevenement Tussen slik en zand (www.tussenslikenzand.nl).

Beeldmateriaal

Videomateriaal van o.a. Triathlontv.nl vind u op de website www.tri-ambla.nl/beeldverslagen.

BRON: Stichting Sportpromotie Ameland – 9 September, 2011

Voor accreditatie en persmateriaal, gelieve contact op te nemen met:

Arnoud Dijkstra

Tel. 06 10 849 847

press@tri-ambla.nl

Download het volledige persbericht Tri-Ambla 4 september 2012 (PDF)