Tri-Ambla: 2011 persbericht

10e Tri-Ambla – Cross Triathlon Ameland op Zaterdag 17 September

9 september 2011

Nes, Ameland – 9 September, 2011

Ameland viert op zaterdag 17 september het 10-jarig jubileum van Tri-Ambla Cross Triathlon. Wat begon als een gemoedelijk wedstrijdje met 37 deelnemers is in 10 jaar uitgegroeid tot het grootste cross triathlon evenement van Nederland met een recordaantal van 850 deelnemers.

Het succes van de Tri-Ambla is te verklaren uit feit dat, in tegenstelling tot de normale wegtriathlon, de cross triathon het buiten de gebaande paden zoekt en het afwisselende terrein op Ameland hiervoor bij uitstek geschikt is. De fantastische natuur op het eiland en het enthousiasme van vrijwilligers en supporters maken de succesformule compleet. Het Open Amelands Kampioenschap zal weer garant staan voor veel spektakel gecombineerd met hoogstaande sport. Het parcours is ook dit jaar weer zwaar en de 1.5 km zwemmen in de Waddenzee, het 35 km biken en de 12 km cross-run door bos, duinen en over het strand zullen het uiterste van de atleten vergen.

Commentaar van Gerard Metz, voorzitter van Stichting Sportpromotie Ameland die het evenement organiseert: “Als medeorganisator en deelnemer van de eerste editie is het geweldig te zien hoe de Tri-Ambla zich in tien jaar heeft ontwikkeld tot een evenement van allure dat dit jaar een record aantal deelnemers naar ons mooie eiland trekt. Het is fantastisch dat in al die jaren het enthousiasme van de lokale bevolking en politiek en de ondersteuning van onze sponsoren deze groei heeft mogelijk gemaakt.”

Behalve meervoudig Nederlands en Europees Kampioen Rob Barel, die met recht de nestor van deze sport genoemd mag worden, zal ook de rest van de Nederlandse cross triathlon top aan de start verschijnen. Bondscoach Johan Neevel, hopelijk hersteld van de Inferno Triathlon, neemt zijn succesvolle EK en WK selectie mee naar Ameland. Het belooft een zeer spannende strijd te worden, waarbij Rorik Schouten (winnaar van de recente cross triathlon Vlaardigen), Tim Dullaart (2e WK Cross Neo-Senioren) en Jarrich van Woersem (1e EK Cross Junioren) tot de favorieten mogen worden gerekend.

Bij de vrouwen zal zich op Ameland een interessante strijd afspelen tussen de voormalige winnaressen Maud Goldsteijn, Riika Kelja en Judy van de Berg naast Long Distance specialiste Gonny Roosendaal en Marijke Zeekant (2e NK Cross).

Ook de deelnemers uit de regio mogen zeker niet worden onderschat. Zo geven de kersverse Friese kampioenen Olympic Distance, Sylvia Brouwer en Stefan van der Pal, acte de presence en zullen zij om de Friese eer gaan strijden met o.a. Geke Venema en Menno Iedema.

De organisatie verwacht dat er ca. 150 elite atleten aan het OAK zullen deelnemen. Naast de wedstrijd staan er ook weer de recreatieve Tri-Ambla wedstrijd, met verschillende afstanden, de Unive Team Triathlon en de Tri-Ambla Junior voor de kinderen op het programma.

Van de 37 pioniers van de Try-out editie in 2002 zullen er 15 aan de start staan waaronder oud begeleider van de NK selectie, fysiotherapeut Kornelis Bijlsma, die net als een aantal anderen speciaal voor dit jublieum weer in training is gegaan. Ook de gestopte oud Nederlands kampioen Royce Kortekaas is speciaal voor deze editie van de partij en zal voor het eerst sinds jaren weer aan een triathlon deelnemen. Op vrijdagavond 16 September is er een speciale jubileumbijeenkomst in strandpaviljoen De Buren van Nes waarbij met atleten, pers, sponsoren en genodigden teruggekeken zal worden op 10 jaar Cross Triathlon op Ameland.

Het tijdschema voor het OAK en de Tri-Ambla recreatieve wedstrijd is als volgt:

12:45 start OAK Jachthaven, Nes
13:15–13.30 start Tri-Ambla (verschillende afstanden / teams) Jachthaven. Nes
ca. 15:15 verwachte finish winnaar OAK Parc Fermee, molen, Nes
17:15 prijsuitreiking OAK en Tri-Ambla Parc Fermee , molen, Nes

Het startschot zal worden gelost door mevrouw Tineke Schokker, gedeputeerde van de provincie Friesland.

Verdere informatie kan worden gevonden op tri-ambla.nl.

Informatie voor redacteuren

Cross Triathlon

Cross Triathlon is de off-road variant van de klassieke weg-triathlon. De atleten zwemmen in open water, fietsen met een “all terrain bike (ATB)” buiten de gebaande paden en sluiten af met een cross-loop door afwisselend terrein. Er worden in deze jonge discipline, die zich in toenemende populariteit mag verheugen, sinds 2007 Europese Kampioenschappen georganiseerd, waarvan de editie 2008 op Ameland plaats heeft gevonden.

Tri-Ambla

De Stichting Tri-Ambla, die in 2010 is opgegaan in de Stichting Sportpromotie Ameland, organiseert sinds 2002 jaarlijks een cross triathlon op het waddeneiland Ameland (historische naam: Ambla). Wat begon als een kleinschalige wedstrijd voor en door lokale enthousiastelingen is uitgegroeid tot een professioneel evenement, dat tot nu toe 4 keer NK status en 1 keer EK status heeft gehad.

Ondanks het professionele karakter van het evenement ademt de wedstrijd nog steeds de oorspronkelijke sfeer, waarbij het genieten van de fantastische natuur hoog in het vaandel staat. De organisatie van de Tri-Ambla drijft voor het overgrote deel op het enthousiasme van de lokale bevolking, waarvan een groot aantal als vrijwilliger meewerkt, en op de financiële ondersteuning door lokale sponsoren.

De Stichting Sportpromotie Ameland organiseert behalve de Tri-Ambla ook nog de MTBAmeland (www.mtbameland.nl) de Ameland Adventure Run (www.adventurerun.nl) en het wandelevenement Tussen slik en zand (www.tussenslikenzand.nl).

Beeldmateriaal

Videomateriaal van o.a. Triathlontv.nl vind u op de website www.tri-ambla.nl/beeldverslagen.

BRON: Stichting Sportpromotie Ameland – 9 September, 2011

Voor accreditatie en persmateriaal, gelieve contact op te nemen met:

Arnoud Dijkstra
Tel. 06 10 849 847
press@tri-ambla.nl

Download het volledige persbericht Tri-Ambla september 2011 (PDF)